Tips zodat je beter kunt slapen

Heb jij dat ook altijd? Ben je een film of een serie aan het kijken, val je in slaap. Juist! Voor mij is in slaap vallen een piece of cake. Ik hoor met mijn linker oor slechts 10 % dus dat betekent dat ik heerlijk kan slapen als ik op het andere oor ga liggen, maar vannacht liep even anders. Aangezien ik niet de enige ben die daar weleens last van heeft, leek het me een goed idee om wat tips onder elkaar te zetten voor een goede nachtrust.

Er zijn twee soorten hormonen die een rol spelen bij het slaap- en waakritme: Cortisol en Melatonine. Op het moment dat je ogen voldoende daglicht krijgen, wordt het hormoon Cortisol aangemaakt. Dit hormoon zorgt ervoor dat je wakker wordt en gedurende de dag blijft. Wanneer je ogen minder daglicht krijgen wordt Melatonine aangemaakt. Door dit hormoon word je moe (InfoNu). Dit breng ons bij onze eerste belangrijke tip:

  1. Zorg dat de slaapkamer goed donker is als je wilt gaan slapen.
  1. Daarnaast is een goed bed natuurlijk heel belangrijk voor een goede nachtrust. Is je matras te hard? Koop dan een topper, zodat het bed lekkerder ligt.
  1. Zorg voor een goed slaapritme. Met andere woorden, probeer elke avond rond dezelfde tijd naar bed te gaan en ’s ochtends rond dezelfde tijd weer op te staan. Hierbij is het van belang dat een volwassene rond 8 uur slaap krijgt per dag. Het duurt ongeveer 15 minuten voordat je in slaapt valt, dus als elke ochtend om 7:00 uur je wekker gaat, zorg dan dat je rond 22:45 uur naar bed gaat.
  1. Probeer in het uur voordat je gaat slapen niet in een felverlichte ruimte te zijn. Een kamer met schemerlicht bereidt je al voor op je nachtrust.
  1. Zet een raam open en de thermostaat uit. Als je lichaam afkoelt, val je namelijk sneller in slaap.
  1. Cafeïne blijft tot wel 6 uur in je lichaam. Say what?! Persoonlijk schrokken wij hier wel van want dat betekent dat het niet verstandig is om na ±15:00 uur nog cafeïne houdende dranken te drinken. Decafé, thee van theeblaadjes en natuurlijk cola en energydrank zijn dus verboden gebied na ±15:00 uur, als je goed in slaap wilt vallen. Moeite om wakker te blijven in de kroeg? Neem dan een bakje pleur voor vertrek! 😉
  1. Stress is natuurlijk een no go voor een goede nachtrust. Maar hoe kan je stress verminderen? Luister naar relaxte muziek, sport 2 keer in de week intensief, houd een dagboek bij, ruim op, vermijd sigaretten en/of drink anti-stressthee. Als je stressniveau minder is, hoef je ’s nachts niet te liggen piekeren wat ten goede komt aan je nachtrust.

Als je deze 7 tips opvolgt, moet het goed komen met je nachtrust. O ja, het blijkt dat anijs goed helpt tegen onrustig slapen. Doe een anijsblokje in een beker warme melk. En voordat je naar bed gaat drink je het op, het liefst zo heet mogelijk (InfoNu). Wij hebben dit nog nooit geprobeerd, dus geen idee of dit echt zo is, maar het is de moeite van het proberen waard!

En vergeet niet, af en toe een nachtje doorhalen in de kroeg is misschien dan niet goed voor je nachtrust, maar het is wel heel leuk!

 

Comments

comments

Geef een reactie