Jetlag, wat kan je eraan doen om deze te verminderen?

Tsja, daar lig ik dan… Met mijn ogen wijd open en dat terwijl de wekker 03:11 uur aangeeft. Hoe kan dat nou? Juist! Een jetlag! Ik ben gistermiddag teruggekomen van een fantastische vakantie naar de Dominicaanse Republiek, waardoor ik nu last heb van een fijne jetlag. Goede reden dus om eens op te zoeken hoe je van deze onwelkome vriend afkomt.

Eerst belangrijk om te weten: Wat is een jetlag eigenlijk? En waar komt het door? Dokterdokter.nl noemt het als volgt: ‘een jetlag is een ontregeling van het biologische dagritme na een lange vliegreis in oostelijke of westelijke richting. Kenmerken zijn onder andere slechte slaap, slechte eetlust, vermoeidheid, verlies van concentratie.’

Alles leuk en aardig, maar op vakantie willen we kunnen genieten van het mooie weer, lekker eten en goede feestjes. We moeten dus zo snel mogelijk van die jetlag af. Maar hoe? Om hier antwoord op te kunnen geven, hebben we verschillende websites bekeken en verschillende forums gelezen. Hieruit blijkt dat wat voor de één werkt, voor de ander niet hoeft te werken. Helaas hebben we dus niet een heel duidelijk antwoord voor je. Wel hebben we misschien wat tips die jou hopelijk kunnen helpen!

1. Pas je zo snel mogelijk aan de tijdzone van het land waar je je op dat moment bevindt. Ik ben naar de Dominicaanse Republiek geweest en daar is het 6 uur vroeger dan in Nederland. Er wordt gezegd dat je voor elk uur verschil 1 dag nodig hebt om van de jetlag af te komen. Met dit simpele rekensommetje zou het dus betekenen dat ik ongeveer 6 dagen nodig heb om van een jetlag af te komen. Helaas duurt mijn vakantie (maar) 2 weken. Het kan helpen om voor vertrek al de tijd op je horloge aan te passen. Op deze manier kan je alvast een beetje wennen aan de nieuwe tijdzone.
2. Pas gelijk je eetmomenten aan, aan de nieuwe tijdzone. Anders krijg je ‘s nachts honger en daar kan je wakker van worden (en blijven). Dat wil je niet!
3. Daarnaast hebben wij ook regelmatig teruggelezen dat je geen koffie, alcohol energydrank en frisdrank moet drinken, maar het te houden bij water. Klinkt wel logisch, maar toch zie ik veel reizigers juist deze drankjes nuttigen om het wakker te houden of te kunnen ontspannen tijdens de vlucht.
4.  Onze vierde tip is ‘probeer wat te slapen in het vliegtuig’. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, want iedereen die al eens met het vliegtuig op vakantie is gegaan, weet hoe moeilijk het is om een oogje dicht te kunnen doen in het vliegtuig. Zijn het niet de vliegtuigstoelen waar je je geen houding in kan vinden, dan is het wel de krijsende baby van de buurvrouw. Om deze reden hebben wij een blog geschreven met een paar tips, zodat je hopelijk toch een beetje slaap kunt meepikken. Toch hebben wij ook reacties gelezen van mensen die juist niet proberen te  slapen aan boord van een vliegtuig. Kijk dus wat voor je zelf werkt!
5. Pas voor vertrek je slaapritme al een beetje aan op de tijdzone van je bestemming. Dit scheelt weer als je op je bestemming bent waardoor je zo snel mogelijk optimaal van je welverdiende vakantie kan genieten!

Heb je nog tips?

Wij hopen dat jullie wat aan deze tips hebben! Heb jij zelf nog tips die je met andere reizigers wil delen? Laat het dan weten in een reactie. Alvast bedankt!

Tips wat je kan doen om je jetlag te verminderen.

Comments

comments

10 thoughts on “Jetlag, wat kan je eraan doen om deze te verminderen?

  1. Helaas kan ik je geen tips geven. Ik ben geen wereldreiziger en heb nog nooit een jetlag gehad. De enige keer dat ik in een vliegtuig heb gezeten, was naar Londen. Tja, daar krijg je geen jetlag van.

  2. Ik ben zelf nog nooit met het vliegtuig op reis geweest of naar een land waar een uurverschil is, maar ik heb steeds wel problemen met reizen. Of ik ben ziek (ongemakkelijk) of ik heb tijd nodig om mij aan te passen. Ook heel vervelend..

Geef een reactie