Dit is waarom je je waterkoker nooit twee (of meer) keer mag aanzetten

Wie maakt zich hier niet schuldig aan? Je hebt een kopje thee gehad, maar besluit er nog één te nemen. Je wilt natuurlijk geen lauwe thee, dus je klikt de waterkoker nogmaals aan, zodat je hete thee hebt. Of je zet een kopje thee met “oud” water van gisteren. Na het lezen van deze blog weet je dat je dat nooit meer moet doen. Maar waarom?

Niet alleen de smaak van je thee wordt minder, maar nog veel belangrijker… Het is slecht voor je gezondheid! De samenstelling van het water verandert wanneer het wordt gekookt en er komen verschillende stoffen vrij, zoals Arsenicum, Nitraten en Fluoride. En geloof ons, deze gassen wil je liever niet in je lichaam hebben!

Vul dus altijd opnieuw je waterkoker als je besluit nog een kopje thee te nemen!

waarom je een waterkoker met oud water nooit aan moet zetten

Comments

comments

9 thoughts on “Dit is waarom je je waterkoker nooit twee (of meer) keer mag aanzetten

  1. Hoi Sanne! Goede vraag! Als water kookt verandert het nitraatgehalte in water in gevaarlijke stoffen. Deze stoffen zijn kankerverwekkend. Ook kun je last krijgen van een arsenicumvergiftiging. Dit kan weer lijden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, kanker, neurologische problemen en zelfs onvruchtbaarheid. Om o.a. deze redenen is het niet verstandig “oud” water opnieuw te koken en in te nemen!

   1. Dat klinkt gevaarlijk! Waar komen die stoffen/gassen dan vandaan? En geldt dit dan ook als je water lang(er) kookt bijvoorbeeld voor rijst of pasta? Of moet het eerst weer tot een bepaalde temperatuur afkoelen voordat dit gebeurt?

    1. De chemische verbinding van water verandert als je het gaat koken. Dit kan geen kwaad, totdat je het laat afkoelen en weer opnieuw gaat koken. Dan verandert de chemische verbinding weer en dit zorgt ervoor dat de drie stoffen die ik in de blog heb genoemd vrij komen in het water. En deze stoffen kunnen dus slecht zijn voor je gezondheid (verhoogt kans op kanker, hart- en vaatziekten, etc.). Of het tot een bepaalde temperatuur moet afkoelen weet ik eerlijk gezegd niet, maar ik zou gewoon altijd je water verversen!:)

 1. Wij zijn gewezen op de website van Waterbedrijf Groningen. Op deze website wordt vermeld dat de schade van het twee keer opwarmen van water (voor bijvoorbeeld thee) niet zo schadelijk blijkt te zijn als wij hierboven hebben vermeld. Er zijn websites die aangeven dat je water beter niet opnieuw kunt opwarmen en er zijn websites die zeggen dat dit geen kwaad kan. Feit of fabel? Wij weten het niet, maar wij denken in het vervolg wel twee keer na als we een extra kopje thee opwarmen!

 2. Het is dus een twijfelgeval, nouja ik doe het in iedergeval niet meer! Want mijn waterkoker vloog in brand toen ik hem voor de 2de keer aanzette. Het was zelfs uren later! Gelukkig ben ik een theeleut en drink ik nu wel de thee gelijk op :-).

Geef een reactie