Hoe een stukje zwemmen veranderde in een levensbedreigende situatie

Terwijl ik met mijn luie kont aan het genieten was van een drankje op het terras tijdens mijn vakantie in Frankrijk, kreeg ik een verontrustend appje van een vriendin, Tessa Beumer (24), wie Nederland had verlaten voor Tenerife om te werken bij een surfschool.

Een prachtige ervaring zou je zeggen en op het eerste oog geen problemen. Een aantal dagen genoot ze op Tenerife van het lesgeven en het mooie weer, totdat ze tijdens het zwemmen in de zee voor de kust van het toeristenoord El Médano verstrikt raakte in de tentakels van een Portugees oorlogsschip. Nu hoor ik je denken “wat is een Portugees oorlogsschip?”. Mijn reactie was hetzelfde, Toen ik het opzocht op Google schrok ik me wezenloos. Een Portugees oorlogsschip is familie van de kwal, waarvan de tentakels maar liefst 15(!) meter kunnen worden. Een ‘beet’ door dit beest, waarbij gif vrijkomt, kan de spieren van een mens doen verlammen waarvan de dood het gevolg kan zijn.

Vanaf het moment dat Tessa verstrikt raakte in de tentakels voelde ze een ondraaglijke pijn, die maar liefst 3 uur lang aanhield.

portugees oorlogsschip
Arm toen Tessa net gebeten was

Zoals je op de foto kunt zien, zaten de tentakels om haar armen en handen. Gelukkig was ze niet alleen gaan zwemmen en heeft ze hulp gekregen om de zee uit te komen. Ze zijn direct naar de surfschool gegaan, waar ze azijn op de wonden hebben gedept. Iets wat ze juist niet hadden moeten doen, want hierdoor kan de pijn alleen maar erger worden. Tessa is erg geschrokken en ze wilt zoveel mogelijk mensen waarschuwen voor dit beest dat steeds vaker in Europa voorkomt.

portugees oorlogsschip portugees oorlogsschip

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gelukkig gaat het nu weer redelijk goed met Tessa, maar het had heel anders kunnen aflopen. De wonden op haar armen en handen worden minder, maar de kans dat er littekens overblijven is wel aanwezig. Ook is ze nog vaak moe, heeft ze hartkloppingen en hoofdpijn. Lieve Tes, ik hoop dat je snel weer de oude bent!

portugees oorlogsschip
Hoe de armen van Tessa er nu uit zien

Hart van Nederland

Dit verhaal van Tessa is ook uitgezonden in Het Hart van Nederland. Klik op de afbeelding om naar het fragment te gaan.

Hart van Nederland3

 

 

 

Comments

comments

14 thoughts on “Hoe een stukje zwemmen veranderde in een levensbedreigende situatie

    1. Ja ze blijken hier helaas steeds vaker voor te komen. Voornamelijk in ‘warme zeeën’. Eng idee he? Toch een beetje uitkijken waar je zwemt en vooral niet hetzelfde behandelen als een beet van een kwal!

    1. Een gewaarschuwd mens telt voor twee! Wij hadden er tot voor kort ook nog nooit van gehoord, totdat we het appje ontvingen. Toch een beetje uitkijken wanneer we naar verkoeling zoeken in de zee 😱

  1. Jeeeetje. Wat eng zeg! Moet zeggen dat ik er inderdaad nog nooit van heb gehoord. Goed dat ze hier aandacht aan besteed. Want als het steeds vaker voorkomt, moeten mensen dat weten.

Geef een reactie